27/09/2024 | Nyheder

Debriefe fra VM Speedskating 2024

Speedskating-landstræner Rasmus Mødekjær er netop vendt retur fra VM i Italien. Rasmus fortæller:

VM for speedskatere blev kørt som en del af World Skate Games i Italien. Tre danske løbere tog turen til støvlelandet for at jagte den første danske VM-medalje i Inline speedskating. De tre løbere var Magnus Normann Jeppesen fra VRK, samt Stefan Due Schmidt og Philip Due Schmidt, begge fra VARK. Magnus deltog under hele VM, mens de to sidste kun deltog til den sidste halvdel.

Ugen op til VM blev brugt i Montesilvano, som er en lille by ved siden af Pescara, på den italienske østkyst. Her trænede Magnus op til løbene sammen med hans normale træningsgruppe fra hans tyske hold Arena Geisingen. Banen i Motesilvano er helt nybygget, og derfor brugte løberne ikke bare dagene på at gøre sig fysisk klar, men også på at lære banen at kende.

To dage før første løb startede den danske VM samling, hvor Magnus og jeg lavede de sidste forberedelser frem mod løbsdagene. Her oplevede vi konkurrencebanen for alvor; hvordan den gav nogle anderledes og interessante muligheder, da banens underlag trak fart ud af skøjterne. Underlaget gav muligheder for overhalinger, men ville også betyde en større risiko for styrt.

Fredag d. 13. september gik det hele løs. Første løb for Magnus var 5000 m pointløb. Dette er en ny distance, der aldrig har været kørt til VM før. Derfor var det også spændende hvordan løbet ville køres. Magnus klarede sig fint igennem sit indledende løb med næstflest point, og sikrede sig derfor ikke bare en plads blandt de 24 bedste i finalen, men også en plads i første række, når finalen skulle i gang. Desværre var det også denne dag regnen ankom til Montesilvano, og derfor måtte finalen udskydes til morgenen efter, trods et ihærdigt forsøg fra arrangørerne om at få hele dagen afviklet.

Lørdag d. 14. september bød derfor både på en finale, og et udskillelsesløbet senere på dagen. Første løb blev gårsdagens finale, hvor Magnus trods flere forsøg desværre kun endte med et enkelt point. Løbet blev kørt offensivt af de stærke hold, og desværre endte vi på den forkerte side af de vindende momenter. Dagen var dog ikke slut, og modet var højt. Det var ingen sag for Magnus at komme i finalen på 10.000 m udskillelse, som måske kan betragtes som Magnus’ bedste distance. I modsætning til flere af Magnus’ største konkurrenter måtte han dog køre løbet uden en holdkammerat til at hjælpe ham, noget der specielt kan gøre dette løb sværere at navigere i.

Finalen på udskillelsesløbet blev kørt lørdag aften. Det blev et løb, som var præget af flere styrt og diskvalifikationer. Magnus formåede dog at undgå begge dele, og med 600 m igen kørte han  fra sammen med en spanier. Et hårdt angreb med kun seks løbere tilbage i løbet. Da kun tre løbere får lov at gennemføre løbet, skulle Magnus altså bare overleve blandt top 3 for at vinde en medalje. Desværre slap kræfterne op på sidste langside, og med mindre end en lillefingernegl blev Magnus overhalet på målstregen, hvilket betød han efter 9.800 m blev udskilt som nr. 4. Det var bestemt et flot løb, og en tangering af det bedste resultat Danmark nogensinde har fået til VM i inline speedskating.

Søndag d. 15. september bød på 1.000 m. Den eneste distance hvor både sprintere og langdistanceløbere kan konkurrere på lige vilkår, og en distance hvor Magnus tidligere har vundet medalje til EM. Magnus havnede i et heat, hvor niveauet svarede til en EM finale, og på trods af en franskmand, som ikke gad at arbejde, kom Magnus videre til semifinalen på 3. bedste tid. Semifinalen blev dog endestationen for Magnus denne gang, efter et mærkeligt løb, hvor ingen ville tage ansvaret for at trække farten op. Magnus blev derfor fanget bagerst i gruppen, og på trods af ihærdige forsøg, blev det ikke til en billet til finalen.

Mandag d. 16. september stødte Philip og Stefan til holdet. Det var også dagen hvor holdet flyttede ind i landet til Sulmona, hvor vejbane-løbene skulle køres. Vejbanen var en 300 m lang rundstrækning, med flade sving. Banen havde en hældning, som gav en stigningen op ad bakke på baglangsiden, mens mållangsiden og første sving gik ned af bakke. Banen gav derfor de stærkeste løbere en enorm fordel, da man på de lange distancer endte med en del højdemeter i benene. Med skiftet til Sulmona kom der også et skift i vejret. Hvor bane-løbene havde kæmpet med en smule regn, havde arrangørerne dog formåede at køre alle løb alligevel. I Sulmona lovede vejrudsigten dog kun én ting. Regn…

Tirsdag d. 17. september blev løbene sat i gang igen. I modsætning til på bane kan man godt køre på en vejbane i regnvejr, og det fik løberne lov til allerede fra morgenstunden. Heldigvis nåede det at tørre op inden de danske løbere skulle i aktion på de indledende løb. Magnus skulle køre 10.000 m pointløb, og her kom han endnu engang nemt til finalen. Philip og Stefan skulle ud på 15.000 m udskillelse, og begge klarede også cuttet til finalen omkring midten af feltet.

Om aftenen kom regnen dog tilbage. Dette resulterer normalt i et skifte i hvilke løbere der kan ligge med fremme, og til VM var det ingen undtagelse. Hos Magnus valgte vi derfor at angribe løbet fra start af. Sammen med vores gode venner fra Tjekkiet lavede vi derfor planen om at Magnus og deres bedste løber –  flere gange verdensmester, Metodej Jilek – skulle angribe sammen allerede fra startskuddet. En taktik som, hvis den lykkedes, ville betyde at Magnus og Metodej ville få guld- og sølvmedaljerne. Da løbet blev sat i gang, kørte begge løbere afsted. Det var noget af en overraskelse for resten af feltet, som derfor måtte jagte Magnus og Metodej. Desværre kørte den colombianske løber og verdensmester, Carlos Pisciotti, sig helt ud for at hente duoen i front, og Magnus måtte, efter 5 omgange og 2 point, lade sig falde tilbage. Et ærgerligt resultat på en offensiv taktik, som endte med at betyde at kun 11 af de 40 løbere, som stillede til start, kunne gennemføre.

Senere skulle Stefan og Philip i aktion. Ligeledes blev løbet påvirket af regn, men i dette løb kunne de danske løbere ikke formå at bruge det til vores fordel. Stefan gled tidligt ud af løbet, mens Philip måtte forlade løbet efter et styrt. Alle tre løbere i var i nogenlunde godt behold efter en glat dag, og havde håb om tørvejr dagen efter.

Sidste løbsdag for de danske løbere blev onsdag d. 18. september. Her var rollerne byttet om, så Magnus skulle køre udskillelse, mens Stefan og Philip skulle ud i deres favoritdistance 10.000 m pointløb. Ligesom dag før kom alle løbere sikkert igennem til finalen. Og ligesom dagen før regnede det om aftenen i finalerne. Her måtte vi endnu engang erkende at regnvejr ikke er de danske løberes livret, og efter nogen hårde løb måtte vi se os slået af løbere som rent ud sagt, bare kunne få mere fart i skøjterne i regnvejret. En ærgerlig afslutning på et hæderligt VM.

Efter løbene er slut er vi ved godt mod fremadrettet og vi arbejder videre mod endnu bedre resultater i 2025. Vi er stolte over den præstation som vi har udført. Jeg som landstræner er også rigtig stolt over både de resultater løberne kunne tage med hjem, og den måde vi angreb løbene på. Jeg er sikker på der venter mere i fremtiden!